Waarom een goed passend zadel belangrijk is


Een goed passend zadel is van groot belang. Een paard is een atleet. En deze atleet willen we graag optimaal houden.

Bij eens slecht passend zadel kunnen allerlei klachten voorkomen bij zowel paard als ruiter. Als dierenfysiotherapeut kan ik hier goed op inspringen. Maar het liefst willen we natuurlijk dat dit zo min mogelijk nodig is. Want voorkomen is beter dan genezen.

Door de combinatie fysiotherapie en zadelpasser kan ik goed naar het paard als individu kijken, maar ook naar de combinatie met ruiter.

Het tijdig opsporen van klachten is van groot belang. Dit omdat paarden meesters in compenseren zijn. Ook hebben zij een enorme wilskracht om te willen presteren. Voor ons!!

Doordat vele paarden niet tijdig pijn aangeven is het van belang jaarlijks uw zadel te laten controleren. Of dit nog en goede match is met u en uw paard. Een goed passend zadel zorgt namelijk voor een goede drukverdeling van de ruiter op de paardenrug.

Zeg nou zelf: U loopt toch ook niet graag in te krappe of te grote schoenen.

Als fysiotherapeut zie ik veel problemen met de paardenrug. Vaak door het zadel. Daarom heb ik ervoor gekozen een combinatie te maken met beide vakgebieden. Om uw paard en uzelf beter tot dienst te zijn.

Klachten en symptomen van uw paard tijdens het rijden kunnen zijn, zoals aangegeven bij tabblad: ‘Fysiotherapeutisch onderzoek > dierfysiotherapeutische indicaties paard’

Andere lichamelijk klachten onder het zadel kunnen onder andere nog zijn:

  • Zwellingen, bulten
  • Littekens
  • Drukplekken, witte haren
  • Spieratrofie, afname van spierontwikkeling onder het zadel

Ook moet een zadel goed passen voor jouw als ruiter. Je moet samen met je paard een combinatie kunnen vormen. En je zadel mag hierin geen belemmerende factor spelen. Maar moet jullie als combinatie juist ondersteunen.

Klachten bij jouw als ruiter kunnen zijn:

  • Voorover zitten
  • Achterover hangen
  • Stoelzit/spreidzit
  • Scheef zitten
  • Rugklachten
  • Heupklachten

Deze klachten kunnen verschillende oorzaken hebben.

Dierfysiotherapie Monique Hoiting hecht daarom grote waarde in de ruiter balans. Met als oogpunt dat een ruiter meer weegt dan het zadel. Natuurlijk is een goed passend zadel van groot belang, kijkende naar het kopijzer en de curve van een boom ten opzichte van het beloop van de paardenrug. Maar wanneer een ruiter niet in balans zit op het paard in het desbetreffende zadel, zal het paard op dat moment meer last hebben van de ruiter die in disbalans zit, dan het zadel wat in disbalans ligt. Daarom kijken we naar de gehele combinatie van ruiter, zadel en paard.

Ik kan jouw hierbij helpen deze klachten te begrijpen vanuit mijn kennis uit de humane fysiotherapie, dierfysiotherapie en vanuit het zadelpassers oogpunt.

Kijk voor mee informatie over het zadelconsult op 'tabblad zadelconsult'.