Dry Needling


Dry needling is een snelle en effectieve behandelmethode bij pijnklachten in het houdings- en bewegingsapparaat. Met dry needling worden myofasciale triggerpoints oftewel spierknopen aangeprikt door middel van een dunne naald, waarbij een reflex van de spier wordt opgewekt, genaamd een twitch. Een twitch is een korte aanspanning, gevolgd door een langdurige ontspanning van de spier.
Het is dan ook een gespecialiseerde behandelmethode toegepast door daartoe opgeleide dierenfysiotherapeuten, osteopaten en dierenartsen.

Dry needling wordt in de humane fysiotherapie veel toegepast, omdat het een snel en blijvend effect heeft en er daardoor niet veel behandelingen nodig zijn. Behandelingen door middel van dry needling zijn vrijwel pijnloos en worden over het algemeen als plezierig ervaren door de snelle ontlading van de spier bij het aanprikken van de triggerpoint, waarop een ontspanningsmoment van de spier volgt.

Dry needling is niet hetzelfde als accupunctuur. De achterliggende theorie tussen beiden behandeltechnieken is anders. Dry needling is gebaseerd op anatomische en neurofysiologische principes, waarbij alleen de triggerpoint wordt aangeprikt.  En accupunctuur werkt in op de energiebanen van het lichaam, ook wel meridianen genoemd.

Een triggerpoint is een pijnpunt in een spier, die gevoeld kan worden als een strakke band. Door een triggerpoint kan de spier niet meer optimaal functioneren, doordat deze plaatselijk verkrampt raakt. Een triggerpoint verdwijnt niet spontaan of door rust. Ook al is de oorspronkelijke oorzaak al lang genezen.
Een triggerpoint verdwijnt pas door een reflexmatige korte aanspanning en een uiteindelijke ontspanning van de spier. De spierstofwisseling herstelt daardoor en uiteindelijk zal de pijn veroorzaakt door de triggerpoint ook verdwijnen.

Een triggerpoint kan naast lokale pijn op de plek van de triggerpoint ook uitstralende pijn veroorzaken, genaamd referred pain.
Andere symptomen kunnen zijn: stijfheid, bewegingsbeperkingen, verminderde kracht of pijn ontwijkend gedrag. Dit kun je opmerken doordat het paard niet wil nageven, op de hand hangt, zijn hoofd kantelt, niet goed op de achterhand wil lopen, de rug stijf houdt, moeite heeft om over de rug te lopen, steigert, bokt, bijten bij het opzadelen/aansingelen of een verminderde werklust heeft.

Een triggerpoint kan ontstaan door:

  •  Ongeval of trauma
  •  Overbelasting (door training of een langdurig verkeerde houding)
  • Te weinig beweging (stalrust)
  • Stress
  • Hoefproblematieken
  • Verkeerde rijtechnieken
  • Slecht passend zadel
  • Problemen van het gebit

Met dry needling wordt gewerkt met droge naalden. Er wordt dus niets in het lichaam van het dier gespoten, zoals met een holle naald gedaan wordt.

Na een dry needling behandeling kan het paard enkele dagen spierpijn hebben of stijf zijn. Dit komt doordat je met de naald kleine spierbeschadigingen aanbrengt, omdat je door de huid en het spierweefsel heen moet om bij de triggerpoint te komen. Ook beweeg je met je naald om verdere omliggende triggerpoints op te sporen. Deze beschadigingen, veroorzaakt door de naald kun je vergelijken met spierbeschadigingen opgelopen na een goede training bij jezelf. Deze kunnen spierpijn opleveren. En net als spierpijn na een training zal spierpijn na een dry needling behandeling ook na enkele dagen herstellen, waarna het paard juist zal verbeteren, omdat de triggerpoints verholpen zijn.

Hoeveel dagen je paard rust moet hebben wordt met je besproken voor of na de behandeling. Houdt hiermee dus rekening wat betreft je wedstrijd of trainingsschema.
Over het algemeen wordt ongeveer 1 a 2 dagen longe met eventueel bijzet voorgesteld.

Dry needling wordt toegepast als aanvulling op de fysiotherapeutische behandeling. Er worden bij toepassing hiervan geen extra kosten aan verbonden.