Hirudo therapie
Adviezen ter voorbereiding op de behandeling:
Het is handig geen zalven of crème op de te behandelende regio’s te smeren. Evenals glansmiddelen of andere dergelijke middelen. Er is dan kans dat de bloedzuigers minder goed aanbijten.
Het paard hoeft ook niet van tevoren gewassen te worden. De te behandelen regio mag wel gepoetst worden.
Medicatie, zoals prednison of het gebruik van antibiotica moeten even worden aangegeven bij de behandelaar.
Ook wil ik graag van tevoren weten of het dier drachtig is.
Adviezen na de behandeling:
Het dier zal nog na gaan bloeden. Dit proces kun je als eigenaar gewoon met rust laten en is ook nodig om de wond schoon te houden. Het paard hoeft nadien niet verbonden te worden en kan gewoon weer naar buiten of op stal. Als de wond vies wordt middels rollen is dit eveneens niet erg, omdat dit wel weer schoon bloed.
Houdt er rekening mee dat het met name na de 1e (paar) keer behoorlijk kan nabloeden. Schrik hier niet van als eigenaar, dit is goed. Al het ‘vuile’ bloed wordt er door het lichaam uitgewerkt, wat nodig is voor het proces.
Als het bloed opgedroogd is kan dit gewoon met een borstel verwijderd worden. Korstjes mogen met rust gelaten worden. Deze hoeven er niet afgekrabd te worden. En er hoeft ook niets opgesmeerd te worden na de behandeling.
Het paard kan eventueel enkele dagen rust nodig hebben, afhankelijk van de te behandelen regio. Het paard mag gewoon naar buiten ook na de behandeling. Dat de wond vies wordt is niet erg. Dit bloed wel weer schoon.
Bij onduidelijk opkomende klachten, moet men onmiddellijk de behandelaar op de hoogte stellen.
Mogelijke bijwerkingen:
- Jeuk (evt. verkleuringen huid).
- Opzetten van de lymfeklieren of de behandelde regio.
- Allergische reacties.
- Heel soms vermoeidheid en temperatuurverhogingen.
Na de behandeling met bloedzuigers mag het dier rustig aan doen. Het kan namelijk een behoorlijke inwerking op het lichaam hebben. Dus kijk goed naar het paard. Geef het dier de tijd te herstellen. Er mag rustig bewogen worden bijvoorbeeld aan de hand of lichtjes longeren in de dagen na de behandeling. Maar kijk gewoon altijd hoe jouw paard reageert nadien. Is deze wat sloom en futloos laat hem dan rustig in de wei of paddock staan en ga dan juist niet met hem/haar werken.
Waarschuw eventueel op de stal app dat uw paard behandeld is met bloedzuigers. In verband met het heftige nabloeden, wat goed is. Om alle afvalstoffen eruit te werken.
Ook vraag ik je dezelfde dag en de dag erna even een foto te sturen van het nabloeden. Om te zien hoe dit verlopen is.
Kosten:
Een consult Hirudotherapie kost 115,- exclusief de bloedzuigers is. Deze worden apart verrekend. En kosten 15,- per stuk. Bloedzuigers hebben een uitgebreid verzorgingsregime. En kunnen maar eenmalig gebruikt worden. Ze zijn er namelijk speciaal voor gekweekt. Dit geeft een garantie op het feit dat ze geen infecties of ziekten overbrengen op je dier.
De hoeveelheid aan bloedzuigers hangt af van de klacht en de omvang van de klacht.
Verdere gebruikte materialen of behandelingen tijdens de bloedzuigertherapie zijn inclusief het consult bedrag.
(Tijdens de behandeling hirudo zal ik tussendoor eventueel nog andere therapieën kunnen inzetten. Denk aan medical taping. Of fascia/massage technieken om het lijf te ondersteunen of losser te maken).
Tijdsduur van de behandeling:
De tijdsduur hangt ook sterk af van de bloedzuigers. We werken met levende beesten. Deze hebben een eigen wil en gedachtegang. Daarom kan een consult variëren qua tijdsduur. Afhankelijk van de bloedzuigers en hoe goed ze aanbijten en weer loslaten.
Over het algemeen plan ik 2 uur in. Houdt hiermee even rekening met uw eigen tijdsplanning!
Het 1e half uur is het belangrijkste voor de afgifte van hun stoffen.
In sommige gevallen kan het nodig zijn een nieuwe afspraak te maken. De bloedzuigers bijten namelijk slecht aan bij heel warm weer of heel koud weer.